Velg riktig skolesekk for å unngå at barnet ditt får belastningslidelser

Hvordan velge riktig skolesekk? Følg noen enkle tips når du skal velge skolesekk til barnet ditt. Skolesekkens passform og bæreegenskaper er viktig for å hindre belastningslidelser.

Skolestart nærmer seg, og det er på tide å gå til innkjøp av skolesekk for året som kommer. Skolesekken benyttes ofte hver dag og skal helst holde i flere år fremover. Det er derfor viktig å velge riktig skolesekk som sitter godt og som har de bæreegenskapene som er nødvendig for å unngå at barnet ditt får belastningslidelser.

Hva bør du tenke på ved valg av skolesekk til barnet ditt?

En sekk må være funksjonell og ha gode bæreegenskaper. Skolesekken bør gå ned til korsryggen og gjerne ha en polstret ryggplate. Skulderremmer bør være polstrede for å unngå gnaging og for at sekken skal bli mer behagelig å ha på seg. Skulderreimene bør være brede og med mulighet for å strammes slik at de ikke sklir av skuldrene, og slik at skolesekken sitter godt på ryggen.

Skolesekken bør gi god vektfordeling
For å unngå skjevhet eller overbelastning er jevn vektfordeling og likevekt viktig.

En optimal vektfordeling får barnet om sekken bæres på begge skuldrene slik at armene er frie og bevegelige. Legg de tyngste tingene i sekken inntil kroppssiden. Da oppnår barnet en riktigere gange og bedre holdning. Mange barn kan ha en tendens til å ville ha sekken for langt ned. Dette vil forstyrre vektfordelingen og også føre til at mye av vekten blir lagt på skuldrene, noe som kan gi ubehag i nakke og rygg over lengre tid.

Sekkeposen bør heller ikke være utformet slik at det er et stort rom nederst. En slik oppbygning vil føre til at mye av tyngden i sekken vil samles langt nede. Barnet får da en dårlig vektfordeling og vil lett vippe litt bakover.

Bruk hoftebelte og bryststropper
Når man bærer tungt, bør sekken sitte tett inntil kroppen. Bruk av hoftebelte og bryststropp anbefales for å avlaste skuldrene og ryggen. Dette forhindrer sekken i å vippe bakover og forstyrre likevekten.

Nyttig tips ved kjøp av skolesekk

  1. Skulderreimene skal være brede, men ikke for brede slik at de gnager i nakken og halsen, eller at de går utenfor skulderbladene.
  2. Ryggplaten skal dekke akkurat øverste del av ryggen. Unngå å kjøp sekk med for stor ryggplate da dette kan gi ubehag i nakken eller ned mot setet.
  3. Velg en skolesekk med gode justeringsmuligheter som er enkle slik at barnet selv kan justere sekken.
  4. Sekken bør ha brystreim og hoftebelte, men husk at sekken også skal ha god passform og være behagelig på selv uten bryst- og hoftebelte. Barn passer ikke i like stor grad på å bruke brystreim og hoftebelte, eller at reimene strammes slik at de gir en avlastende effekt når skolesekken er ekstra tung.
  5. Sørg for at sekken har refleks både foran og bak slik at barnet er godt synlig i trafikken. Det kan også være lurt å kjøpe en sekk med sterke farger for å øke synligheten.
  6. Ta  med barnet når dere skal handle skolesekk. Det er viktig at barnet får prøve ut sekken før den kjøpes. Barnet vil da selv føle på kroppen hva som er mer eller mindre behagelig og det blir lettere å få gjennomslag for kjøp av en mer funksjonell sekk.
  7. Det kan også være lurt å legge noe med litt tygde oppe i sekken slik at man kan se hvordan reimer kan justeres, og om passformen er god.
  8. Ikke kjøp sekk på grunn av utseende, men pass på at dere kjøper en sekk som også barnet liker. Da er sannsynligheten større for at barnet bruker sekken på riktig måte.

Lykke til med kjøp av skolesekk!

Nyeste blogginnlegg

Bestill time i dag!

Du kan booke time på vår online booking , eller ringe oss på 23 21 38 00 vedrørende spørsmål eller booking av time.