Barn i skolealder kan møte på en rekke ulike utfordringer som kan kreve behandling. I del 3 av vår bloggserie om barneosteopati forklarer barneosteopat Amy Jahr hvordan skånsom osteopatibehandling kan være til svært stor nytte for barn i denne aldersgruppen.
Les de andre innleggene i denne bloggserien her:
Del 1: Nyfødte og spedbarn
Del 2: Barnehagebarn
Del 4: Ungdom
Knall og fall
Barn i barneskolealder er ofte utsatt for mer eller mindre alvorlige knall og fall som for eksempel kan føre til benbrudd eller overtråkk.
– Det er ikke uvanlig at barn brekker en arm eller et bein i forbindelse med lek eller idrett, forklarer barneosteopat Amy Jahr. Når dette skjer kan barnet ha behov for behandling hos osteopat.
– Osteopaten kan hjelpe med opptrening og behandling etter benbrudd eller andre skader som overtråkk, strekk eller idresskader, forteller osteopat Amy. Dette kan være viktig for å blant annet forhindre og forebygge skjevstillinger i ledd og skjelett etter en slik type skade som kan føre til plager senere i livet.
Lytt til barna
– I skolealder er det lettere for barna å selv gi uttrykk for smerter og plager, forteller osteopat Amy.
– Det er viktig å ta barnet på alvor dersom han eller hun klager over magesmerter, hodepine eller andre diffuse symptomer, understreker osteopaten. Osteopati kan ofte hjelpe for problemer med fordøyelsen, og hodepinen kan gjerne stamme fra stivhet i nakke og rygg.
– Barn er ofte stive i brystryggen, og dette kan føre til plager som hodepine eller dårlig holdning, forteller osteopat Amy. En osteopat kan hjelpe med å løsne opp i spenninger slik at stivheten slipper tak. Dette kan føre til mindre hodepine, bedre bevegelse og søvn, og dermed roligere barn.
Noen barn kan ha spesifikke plager og sykdommer som kan gjøre at de behøver hjelp, behandling og veiledning. Et eksempel på dette er barn med astma, som kan ha god nytte av osteopatibehandling. Klikk her for å lese mer om astma og osteopati.
Viktig med bevegelse
– Det er viktig at foreldre med barn i skolealder oppfordrer og legger til rette for bevegelse og aktivitet i hverdagen, understreker barneosteopaten. Barna sitter mye stille på skolen, og også hjemme med PC, mobil og nettbrett.
– Fysisk aktivitet, lek og bevegelse gir barna bedre bevegelighet, mer energi og en sunn og frisk kropp, mener osteopat Amy.
– Barnekroppen er i rask utvikling, og det er viktig at barn får beveget seg og trent på ulike motoriske ferdigheter, også i skolealder, avslutter hun.