Er det farlig å ta hull i ørene til små barn?

Er det farlig å ta hull i ørene til små barn? Kanskje du er en av de som har vært inne på tanken på å ta hull i ørene på din baby eller ditt barn. Dette har blitt mer og mer vanlig i Norge. Trenden med hull i ørene til små barn har skapt flere reaksjoner den siste tiden. I den forbindelse ønsker vi å gi noen råd til de som eventuelt ønsker å ta hull i ørene til sine barn.

Sterke reaksjoner på hull i ørene til små barn

Motebildet har vist en økende trend av ansiktspiercing og flere hull i ørene og oppover ørebrusken. Det har også vist seg at det har vært en økende tendens til at foreldre også tar hull i ørene på små barn og babyer.  Her på klinikken har vi også merket en økning i etterspørsel av hull i ørene til barn i alle aldre. Trenden med hull i ørene hos babyer har ført til en del reaksjoner blant annet på ulike foreldreforum på internett i innland og utland. Blant annet så fikk Tone Damli høsten 2014 mye kritikk da det kom frem bilder av at hennes datter Billie hadde fått hull i ørene. Diskusjonene dreier seg i hovedsak om farene knyttet til infeksjoner og utvikling av allergier i forbindelse med hull i ørene.

Er hull i ørene farlig for små barn?

Helsenett.no har skrevet en informativ og god artikkel vedrørende hull i ørene til små barn. De har blant annet snakket med professor ved Rikshospitalet, Dr. Miklos Degre vedrørende farene med å ta hull i ørene til babyer og små barn. Han påpeker at det ikke er skadelig. Og at det ikke vil være noen medisinske forskjeller om barnet er 6 måneder eller 12 år.  Risikoen for at infeksjoner oppstår er knyttet til om utstyret som benyttes ikke er skikkelig rengjort eller dersom øredobbene som skytes inn er skitne eller at de sitter for tett inntil barnets hud. Utstyret og øredobbene som benyttes ved innskytning av øredobber her på klinikken blir levert i kliniske, sterile, kassetter for å beskyttes mot skitt og puss.  Produktene vi benytter er også produsert i allergivennlige materialer og utviklet i samråd med svenske hudleger.

hull i ørene_barn.jpg

Hva bør du tenke på?

I følge helsenett.no sin artikkel så hevder Carola Lidén, professor i yrkes- og miljødermatologi ved Karolinska institutet at det ikke er bevist at barn har større risiko for å få nikkelallergi enn voksne. For å unngå eventuelle faren med å utvikle nikkelallergi vil det være anbefalt å velge produkter i allergivennlige materialer. Ved innskyting av øredobber benytter vi kun øredobber produsert i medisinsk plast eller titan. Det vil derimot være viktig å følge nøye med på ørene til barnet etter at øredobbene er skutt inn for å se om allergiske reaksjoner eller infeksjoner oppstår. For å unngå problemer etter at hullene er tatt kan det være lurt å følge disse rådene:

Noen enkle råd til deg som nettopp har tatt hull i ørene

 • Unngå å ta for mye på øredobbene.
 • Vaske hendene før du eventuelt berører hullene, og før du renser de nyinnskutte hullene.
 • Rens hullene morgen og kveld.
 • Vi anbefaler bruk av lunkent vann og ren såpe. Sørg for at vannet renner ned både foran og bak øreflippen. Noen foretrekker å bruke Pyrisept eller Kloheksidin. La væsken renne forbi øredobben både foran og bak så man får bort alt rusk som har hengt seg opp i hullet og øredobben i løpet av natten. Pass på at du ikke får Pyrisept og Klorheksidin inn i øregangen.
 • Ta ikke ut øredobbene når du renser hullene.
 • Først etter 6 uker kan du ta ut øredobbene. Sett da umiddelbart inn nye øredobber.
 • Et råd til er at man ikke bør ligge uten øredobber om natten for å unngå at hullene gror igjen
 • Pass på å tørke bort all fuktigheten etter rensingen. Det er viktig at det er rent, tørt og luftig ved hullene for å unngå betennelse. Tørk derfor foran og bak øreflippen med en Kleenex etter at du har renset.
 • Innskytningsøredobber må ikke brukes etter de angitte første 6 ukene fordi pinnen er 1,3 mm tykk, mens en vanlig øredobbe har en størrelse på 0,6 mm. 24 timer etter at du har tatt ut innskytningsøredobben har hullet krympet til normal størrelse. Hvis du fortsetter å bruke innskytningsøredobbene vil du få et permanent for stort hull.
 • Dersom du skulle begynne å blø i prosessen hvor du skifter til vanlige øredobber bør du rense noen dager til.
 • Dersom du ønsker å forhindre allergi eller allergiske reaksjoner tenk på hvilke øredobber du benytter. For å forhindre allergi benytt øredobber i medisinsk plast eller titan, og bytt jevnlig mellom disse. Små barn hopper og spretter, de støver og de blir mer skitne enn oss voksne, og får derfor mye mer bakterierier på og rundt øredobbene. Siden man da ikke lenger renser er man fortsatt utsatt for å få betennelse. Skift derfor ofte mellom plast og titan, og skrubb øredobbene med en brukt tannbørste for å rengjøre både pynten og låsen på øredobben. Da vet du at de er rene neste gang du skal ha øredobbene på igjen.
Nyeste blogginnlegg

Bestill time i dag!

Du kan booke time på vår online booking , eller ringe oss på 23 21 38 00 vedrørende spørsmål eller booking av time.