Råd mot spenningshodepine og migrene

Sliter du med spenningshodepine og migrene? Vi gir deg noen enkle råd. Bruken av Paracetamol har tredoblet seg de siste 25 årene, og mange vet kanskje ikke at langvarig bruk av smertestillende tabletter kan føre til kronisk hodepine. Dette blogginnlegget vil gi deg noen enkle råd for hvordan du skal får redusert bruken av smertestillende og redusere plagene med spenningshodepine og migrene.

Spenningshodepine og migrene er et utbredt problem og det flere kan føle et behov for råd og veiledning om hvordan man skal behandle og takle disse plagene. De fleste har nok tydd til smertestillende tabletter når hodepinen sniker seg på. I følge en artikkel på NRK.no har bruken av paracetamol tredoblet seg de siste 25 årene, og det er spesielt blant ungdom og kvinner at bruken har vist en markant økning. Studien fra Apotekerforeningen (2013), som artikkelen henviser til, viser at hver fjerde ungdom mellom 14 og 16 år bruker smertestillende ukentlig. Den lette tilgjengeligheten med plassering i butikk og kiosk, og at smertestillende tas som en enkel løsning på et smerteproblem kan være noe av forklaringen til den høye bruken. Ungdommer i dag lever under et høyt press, der de skal lykkes på skolen, lykkes i deltidsjobb og være aktive med fritidsinteresser. Dette skaper en stresset hverdag som kan lede til spenningshodepine og plager med rygg og nakke. NRK har også snakket med klinikkoverlege Hans Petter Fundingsrud ved Barne- og ungdomsklinikken ved Universitetssykehuset i Nord-Norge. Han forteller at han ofte treffer barn og unge som har utviklet kronisk hodepine på grunn av høyt og langvarig forbruk av smertestillende.

Hodepine og migreneanfall – utbredte plager

Hodepine og migreneanfall er utbredte plager blant den norske befolkningen og norsk helseinformatikk hevder at hele 5 % forteller at de har hodepine flere ganger i uken. Den økte bruken av smertestillende kan tyde på at flere tyr til bruk av medikamenter fremfor behandling og forebygging av hodepine og migrene. Uansett hvor lenge du har vært plaget med hodesmerter er det aldri for sent å begynne med forebyggende behandling og tiltak.

Den vanligste årsaken til hodepine og migene er knyttet til spenninger i nakke og hodet. Dette er smerter som ofte kan være knyttet til stress, dårlig arbeidsstilling og arbeidssituasjon. Anspente skuldre kan igjen føre til stram nakke- og ryggmuskulatur og spenninger i kjeve og ansikt. Stive ledd og muskler andre steder i kroppen kan også gi strålende smerter til hodet og du kan kjenne en trykkende følelse lokalisert på begge sider av hodet og i pannen. Dette kalles ofte for spenningshodepine.

Hektisk hverdag_Pawel Kadsz.jpg

Behandling av hodepine og migrene

Ved langvarig hodepine og migrene, eller ved langvarig hodepine etter en hjernerystelse vil behandling hos osteopat, kiropraktor, fysioterapeut eller akupunktør kunne hjelpe deg med å redusere plagene. Osteopati er ofte en effektiv behandling for hodepine og migrene. Stivhet og spenninger i ledd, muskler og bindevevsstrukturer kan føre til nedsatt bevegelighet og sirkulasjon. Man får en opphopning av avfallsstoffer som kan utløse hodepine eller migrene. Osteopati er en mild og skånsom komplementær behandling som tillater kroppen å fungere fullstendig. Osteopaten bruker manuelle teknikker for å fjerne områder med spenning og blokkeringer mange steder i kroppen, og ikke bare i nakken og hodeskallen. På den måten kan kroppen bruke sin egen naturlige evne til å overvinne ubalanser som fører til symptomer og til slutt sykdommer.

Trening og aktivitet hjelper mot hodepine

Fysisk aktivitet, trening og tøying av muskulatur kan hjelpe mot spenningshodepine og langvarige hodeplager. Tøying av kort muskulatur og styrking av muskulaturen i form av styrketrening vil føre til at du tåler mer av den belastningen du opplever i hverdagen uten at det vil sette seg i nakkemuskulaturen din.

Det vil være en fordel å bruke en treningsform som du trives og er komfortabel med slik at du blir motivert til å gjennomføre treningsøktene og da oppnår resultater og utvikling. Eksempler på trening som vil bidra til å styrke nakkemuskulaturen vil være:

  • Trening med vekter:
  • Husk og tilpass styrken og lengden på økten til din egen evne.
  • Trening i basseng:
  • Svømming og trening i basseng er en skånsom behandlingsform for kroppen.


Avslapningsøvelser for å få bukt med spenningshodepine

Som nevnt så kan spenningshodepine og migrene ofte komme som et resultat av en stresset og hektisk hverdag. Du sjonglerer mellom tidsfrister på jobb, henting og kjøring av barn, og du føler kanskje at du konstant må være logget på gjennom sosiale medier og det virkelige livet. For å roe ned kroppen og senke skuldrene kan en fin rutine være å lære seg noen enkle avspenningsøvelser. Dersom du opplever mye smerte er det viktig å puste riktig. Når du har vondt faller de fleste inn i et mønster der de kun puster fra brystet og opp. For å få kroppen til å slappe av må man få pusten tilbake ned i magen og puste med lange drag. På denne måten vil kroppen roe seg ned og musklene har letter for å slappe av. Et tips kan være å benytte seg av en avslapnings-app eller lytte til avslappende musikk for å roe seg ned og komme i modus. Mange som har problemer med å sove på grunn av en hektisk hverdag vil også kunne dra nytte av å følge et sett med avslapningsøvelser for å falle til ro før man skal sove.  

Avspenning -JulienSister (1).jpg

Kanskje du har ditt eget fristed som du kan reise til mentalt for å kjenne roen bre seg i kroppen. Husk å ta deg pauser i hverdagen, hold deg i fysisk aktivitet og arbeid aktivt med å redusere stresset i hverdagen så kan dette hjelpe deg med å minsk spenningshodepine og migrene. Dersom hodepinen vedvarer, anbefales det å oppsøke osteopat, kiropraktor eller fysioterapeut for å se nærmer på hva årsakene til problemet kan være og finne rett behandlingsmetode.

Nyeste blogginnlegg

Bestill time i dag!

Du kan booke time på vår online booking , eller ringe oss på 23 21 38 00 vedrørende spørsmål eller booking av time.