Verdsett ryggen din og unngå ryggplager

Ryggsmerter er den største enkeltårsaken til sykefravær her til land. Kostnadene utgjør ca. 2 % av brutto nasjonalproduktet og sykefravær står for 90 % av kostnadene. Enkle grep i hverdagen kan bidra til å redusere ryggsmerter og forebygge utviklingen av ryggplager. 

Tar ikke var på ryggen før det er for sent

På tross av økt forskning, økt tilgang på behandling og fysisk mindre krevende arbeid, har det vært en meget stor økning i helsekostnader knyttet til sykemeldinger de siste 30 år.[1] Plager med rygg og nakke utgjøre store deler av sykefraværet og kostnader knyttet til nettopp sykemeldinger. De fleste av oss tar ikke vare på ryggen vår før vi oppdager at noe ikke helt stemmer. Det er først når du ligger bundet til sofaen på grunn av smerter i ryggen at du savner dagene hvor normal bevegelighet var en selvfølge og at hverdagen ikke minst var smertefri.

Behandling hos kiropraktor lindrer plagene

Omkring 80 prosent av oss har opplevd ryggproblemer i løpet av livet. De fleste av disse ryggplagene er så kalte uspesifikke plager i korsryggen. Det kalles for uspesifikke plager da de ikke har oppstått på grunn av skiveprolaps, kreft eller andre alvorlige sykdommer[2]. Dette er plager som kan være ubehagelige og smertefulle, men som vanligvis går over av seg selv. Det kan også være anbefalt å oppsøke en kiropraktor eller osteopat for å få en vurdering av plagene, oppfølging og behandling som lindrer ryggen raskere.

Enkle øvelser og hverdagsaktivitet for bedre rygghelse

Det er dessverre ikke så mye som skal til for at uhellet er ute og at ryggen får seg en liten knekk. Forskning har ikke klart å si eksakt hvorfor så mange får ryggproblemer, men mye kan ha sammenheng med langvarig slitasje gjennom f.eks. dårlige arbeidsstillinger, stress eller andre faktorer som igjen kan utløse akutte plager som kink eller hekseskudd av enkle bevegelser. Når det kommer til disse uspesifikke ryggplagene så kan enkle øvelser og hverdagsaktiviteter på individnivå bidra til å forebygge plager. Daglig fysisk aktivitet og jevnlige styrkeøvelser for rygg- og bukmuskulatur kan være spesielt nyttig for forebygging av ryggplager. Er du utrent er faren for akutte ryggsmerter sannsynligvis høyere enn dersom du trener jevnlig. Enkelte ganger kan det være lurt å oppsøke profesjonell hjelp for å redusere de akutte smertene, men også for å få et sett med øvelser og råd til hvordan hverdagen med ryggplager kan bli bedre.

Ta vare på ryggen din med enkle grep

Vi gir deg noen enkle forslag til hvordan du kan ta litt bedre vare på ryggen din og forhåpentligvis holde deg skadefri.

  1. Det er en fin avlastning for ryggen å sove på siden. Dersom du sover på ryggen kan du med fordel holde bena litt bøyd eller legge en pute under knærne for å avlaste i de periodene hvor ryggen er vanskelig.
  2. Selv om den myke madrassen kjennes ekstra deilig så kan en fastere madrass ofte være et bedre alternativ for ryggen din. Grunnen til dette er at du da ligger og sover i en stilling med leddene i lett avslappet posisjon som gir god sirkulasjon til øvrige deler av kroppen. På en for myk madrass synker kroppen for langt ned noe som fører til komprimerte og avstrukne partier i leddene. Dette gir igjen dårlig sirkulasjon og drenasje av væske, og kan føre til både ubehag og smerte. OBS! Når du prøver en madrass er det viktig at alle virvlene i kroppen får støtte og ikke henger i løse luften.
  3. Løft med knærne i stedet for med ryggen. La hoftene og knærne bære vekten av det du forsøker å løfte. Du må gjerne bøye deg ned til elementet du skal løfte, men sekundet før du løfter retter du ut ryggen i vertikal stilling. Strekk knærne i det du løfter.
  4. Hvis du skal løfte over skulderhøyde så forsøk og ikke strekk ryggen slik at den blir svai. Avlast gjerne ryggen med å ha det ene benet på en stol.
  5. Sitt rett i ryggen og godt inntil stolryggen slik at korsryggen får god støtte. Pass på at du ikke sitter krumbøyd eller lener deg over pulten. Det å opprettholde en bra holdning kan føles unaturlig i starten, men det vil ta bort mye av belastningen på ryggraden din.
  6. Dersom mulig, varier mellom å sitte og å stå ved arbeidspulten din. Det kan også anbefales å sitte på en balansepute eller en spesialtilpasset kontorpute. Luften i disse putene gjør at rygg og mage blir utfordret til å jobbe aktivt gjennom en arbeidsdag i tillegg til at du får mye bedre sirkulasjon. Puten gir også ryggen en naturlig bevegelse da det oppstår en koordinert bevegelse som ivaretar ryggens kurver og man unngår lettere slitasje i ryggen.  Puten kan bestilles her: http://www.helseoghudpleie.no/trening/pute-til-kontorstol

Dersom uhellet skulle være ute har vi dyktige terapeuter innenfor osteopati og fysioterapi som kan hjelpe deg på rett vei igjen, som vil kunne gi deg økt bevegelighet og ikke minst redusere noe av ubehaget.

[1] https://helsedirektoratet.no/Documents/Publikasjonsvedlegg/IS-1592-aktivitetshandboken-kapittel-41-ryggsmerter.pdf s. 537
[2] http://forskning.no/forebyggende-helse-fysioterapi-menneskekroppen-samfunnsmedisin/2010/01/mystiske-ryggplager

Nyeste blogginnlegg

Bestill time i dag!

Du kan booke time på vår online booking , eller ringe oss på 23 21 38 00 vedrørende spørsmål eller booking av time.