Rygg- og nakkesmerter

Ryggsmerter

Isjias gir smerter

Isjias er en tilstand med smerter i korsryggen som stråler nedover det ene benet. Navnet isjias kommer av nervus (nerve = n.) ischiadicus som er kroppens største nerve. Den har sitt utspring fra flere nivåer i korsryggen og strekker seg via rumpeballen nedover i benet.

Osteopati ved isjias

Ved isjias ønsker osteopaten å finne ut av hvor i forløpet til isciasnerven det er en hindring eller blokkering. Det er viktig at glideflatene til n.isciadicus er frie for å forhindre smerte. Spesielt ved piriformismuskelen som sitter i rumpeballen er denne nerven utsatt for trykk og press. Det er imidlertid sjeldent smertene bare skyldes ett sted hvor nerven er blokkert. Årsaken kan komme fra mange hold, se osteopati ved lumbago.

Lumbago korsryggsmerter

Lumbago er en uspesifikk samlebetegnelse på korsryggsmerter hvor navnet stammer fra lumbalkolumna, derav navnet. Lumbago kalles også på folkemunne hekseskudd, eller skiveutglidning. Lumbago må ikke forveksles med isjias hvor smertene stråler nedover i benet i tillegg til korsryggsmertene.

Osteopati ved lumbago

Det kan være mange årsaker til uspesifikke smerter i korsryggen. Osteopaten tar i betraktning alt vev i kroppen i søken etter årsak. Er det bindevevet rundt organene som er så stramt at nervene blir irritert? Skyldes kanskje smertene at du slo hodet i isen eller fra ankelen du tråkket over i fjor? Overtråkk fører ofte til låste ledd i forfot og ankel som gjør at vev får trekk og drag på seg. Det kan sammenlignes med at noen henger i buksebenet ditt, og dette draget vil du kunne føle oppe i bukselinningen. Det samme gjelder med anatomien. Slag, fall og sykdom kan sette spor etter seg å skape spenninger som gir smerter og plager et helt annet sted. Osteopatene tar hele denne mekanismen i betraktning når de undersøker deg.

Prolaps

En mellomvirvelskive, eller støtpute, mellom to virvler består av en ring av fibre med en kjerne i midten (nucleus pulposus). Kjernematerialet i midten kan tyte ut og trykke på en nerverot eller ryggmargen dersom den utsettes for store belastninger. Man er gjerne mer utsatt for å få prolaps dersom man har lav skivehøyde og slitasjeforandringer på virvlene.

Osteopati ved prolaps

Osteopaten kartlegger hvilke mekaniske ubalanser og krefter som forårsaker et øket trykk på mellomvirvelskivene. Letter dette trykket vil prolapsen kunne trekke seg tilbake så nervevev kan gli uanfektet, sirkulasjonen optimaliseres og smerter vil forsvinne. Årsaken behøver ikke bare å sitte lokalt hvor utspringet til nerven er, men kan også komme av stivhet og nedsatt bevegelighet et helt annet sted i kroppen. Verktøykassen til en osteopat består av mobilisering som er gjentatte bevegelser som øker bevegeligheten, elastisiteten og bedrer sirkulasjonen. Osteopaten benytter seg også av avspenningsteknikker, tøyninger og manipulasjon, eller knekking av ledd som det kalles på folkemunne.

Nakkesmerter

Hva er årsaken til nakkeplager, og hvorfor er man så utsatt for å få disse ubehagelige smertene?

Plager i nakken hos de fleste mennesker kan være svært smertefullt. Nakkesmerter kan oppstå enten som en akutt plage, eller utvikle seg over tid, og videre gå over til å bli kronisk med vedvarende symptomer. Vi har ulike typer av nakkeplager, og de mest vanlige er blant annet nakkesmerter med nerveskade (prolaps), nakkesleng (whiplash) og uspesifikke nakkesmerter. De ulike plagene vil ha hver sin årsak, men kan samtidig ha flere fellesnevnere.


Nakkesmerter med nerveskade: Prolaps

I ryggraden har vi såkalte ryggvirvler som strekker seg fra bunnen av hodeskallen, og helt ned til bekkenet vårt. Mellom hver av disse ryggvirvlene ligger det bruskskiver som fungerer som støtdempere for ryggen og nakken vår. Disse bruskskivene består av en myk geléaktig kjerne, og en hinne som ligger rundt. Dersom man er utsatt for små sprekker i disse bruskskivene, så vil denne kjernen etter hvert begynne å sive ut å skape det man kaller et prolaps. Dersom dette prolapset kommer borti en av nakkens nerverøtter, kan det gi tegn til smerter i nakken og i mange tilfeller kan man føle strålinger nedover armen.

Hvorfor velge osteopati?

Osteopaten kartlegger hvilke mekaniske ubalanser og krefter som forårsaker et øket trykk på mellomvirvelskivene. Letter dette trykket vil prolapsen kunne trekke seg tilbake så nervevev kan gli uanfektet, sirkulasjonen optimaliseres, og smerter vil forsvinne. Årsaken behøver ikke bare å sitte lokalt hvor utspringet til nerven er, men kan også komme av stivhet og nedsatt bevegelighet et helt annet sted i kroppen. Verktøykassen til en osteopat består av mobilisering som er gjentatte bevegelser som øker bevegeligheten, elastisiteten og bedrer sirkulasjonen. Osteopaten benytter seg også av avspenningsteknikker, tøyninger og manipulasjon, eller knekking av ledd som det kalles på folkemunne.


Uspesifikke nakkesmerter

Dette er de mest vanlige smertene man opplever, og kan forekomme av en ugunstig belastning av nakken gitt at man har forstrukket muskler eller leddbånd. Plagene kan også ha sitt opphav fra en rekke andre faktorer som langvarig stress, mangel på fysisk aktivitet, mye kontorarbeid, lederstillinger, og/eller andre påkjenninger. Symptombildet kan være verk og ubehag i nakken, og/eller at plagene strekker seg til hodepine.

Hvorfor velge osteopati?

Det kan være mange årsaker til uspesifikke smerter i nakken. Osteopaten tar i betraktning alt vev i kroppen i søken etter årsak. Er det bindevevet rundt organene som er så stramt at nervene blir irritert? Skyldes kanskje smertene at du slo hodet i isen, eller fra ankelen du tråkket over i fjor? Overtråkk fører ofte til låste ledd i forfot og ankel som gjør at vev får trekk og drag på seg. Slag, fall og sykdom kan sette spor etter seg å skape spenninger som gir smerter og plager et helt annet sted. Osteopatene tar hele denne mekanismen i betraktning når de undersøker deg.


Nakkesleng/Whiplash

Denne form for smerte i nakken oppstår ved at hodet kastes frem og tilbake, og bøyes og strekkes mer enn hva leddbåndene og musklene tåler. Dette kan oppstå i forbindelse med idrettsskader eller bilulykker, og kan gi både akutte og kroniske smerter.

Hvorfor velge osteopati?

Det er et utall av ting som kan skje når man får en whiplash, eller har blitt utsatt for store krefter som bilulykker, fall fra sykkel, osv. I slike tilfeller er det lurt å gå til osteopatibehandling for få sjekket opp i hva som har skjedd rent fysisk, og om systemet har satt seg fast. Hvis et eller flere ledd har vridd seg, og/eller at vev er overstrukket eller komprimert vil dette kunne føre til skjevbelastninger av kroppen. Man vil kunne føle seg stiv, man kan ha unødvendige smerter, og muskler og sener kan bli overbelastet. En slik uøkonomisk bruk av kroppen som ofte følger i kjølvannet en kraftig ulykke vil også for noen kunne føre til at man raskere blir sliten siden muskulaturen må jobbe mer for å kompensere stivhet og feilbelastning. På sikt kan noen også utvikle slitasje i ledd på et tidligere stadium i livet enn nødvendig fordi feilstillinger ikke har fått den korreksjonen som var nødvendig for at leddet skulle kunne bevege seg helt og fullt igjen.


Kan man bli helt normal igjen etter kraftige ulykker?

Nei dessverre kan ikke alle finne tilbake til sitt gamle jeg igjen etter en ulykke. Det er selvfølgelig avhengig av oppfanget av skaden, og hvor skadet vev og knokler har blitt, men en osteopat vil alltid prøve å finne tilbake til det potensialet som ligger der, og som kan avhjelpe med det som er mulig å gjøre noe med. Og det er forskjellig fra tilfelle til tilfelle.

Sjekk ut vår online booking for ledige timer hos våre terapeuter.

Les mer om våre osteopater: